Početna Islandski lišaj

Islandski lišaj

Neproduktivni odnosno suhi kašalj karakterizira nadražaj grla, ali prilikom iskašljavanja nema sekreta. Najpoznatiji i tradicionalno najčešće korišten pripravak za smirivanje neproduktivnog kašlja jest ekstrakt islandskog lišaja (Cetraria islandica).

 

Lišajevi su vrsta višestaničnih organizama koji predstavljaju simbiotski odnos između algi i gljiva. Tijelo se naziva talus, odnosno steljka, a lišajevi se, zbog svoje izuzetne prilagodljviosti surovim staništima nazivaju i pionirima vegetacije. Islandski lišaj, iako samo ime upućuje na Island, raste na planinskim staništima gotovo cijele sjeverne hemisfere.

 

Suhi ekstrakt islandskog lišaja dobiva se iz cijelog talusa te u svom sastavu ima polisaharide - lihenin i izolihenin (oko 50% udjela) koji oblažu sluznicu, smanjuju kontakt nadražajnoog sredstva sa sluznicom te na taj način smanjuju podražaj na kašalj. Zbog antibiotskog djelovanja, u sastavu islandskog  lišaja vrlo su važne  aromatske lišajne kiseline - cetrarna i protocetrarna te alifatske lišajne kiseline - protolihestearinska i usninska. Upravo zbog tih sastojaka, osim što umiruje kašalj, štiti i oblaže sluznicu, pripravak islandskog lišaja ima protuupalno djelovanje i izvrstan je izbor za smirivanje upaljenog grla. U sastavu islandskog lišaja, također nalazimo vitamine B kompleksa, provitamin A, pektin te mineral jod.

U narodnoj medicini, ljekovitost islandskog lišaja prepoznata je već stoljećima, a koristio se kod plućnih bolesti, kroničnih bolesti želuca, te za vanjsku primjenu na ranama. Danas se zna da pripravci od islandskog lišaja smanjuju osjećaj užarenosti grla, olakšavaju gutanje i ublažavaju nadražajni kašalj, a također im se pripisuju i pozitivna svojstva u pomoći s gubitkom apetita, običnom prehladom, bronhitisom te raznim iritacijama u usnoj šupljini.

Islandski lišaj je prirodni izbor za pomoć kod suhog nadražujućeg kašlja, blagih upala sluznice ždrijela te kod grlobolje i promuklosti. Siguran je za upotrebu kod djece i odraslih te ne ometa djelovanje lijekova.