Početna Jetra - najveća žlijezda

Jetra - najveća žlijezda

Jetra

Funkcija jetre u organizmu je višestruka. Jetra je jedan od organa s najviše zadaća, a bolesti jetre su često bez simptoma i najčešće se otkrivaju prekasno. Stoga je nužno obratiti pozornost na taj itekako važan organ te što i kako možemo učiniti da bismo očuvali njegovo zdravlje i zaštitili ga.

 

Jetra je veliki organ odnosno najveća žlijezda u našem tijelu. Smještena je u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine, a sastoji se od dva režnja – desnog i lijevog, od kojih je desni znatno veći. U jetru krvlju dolaze apsorbirane tvari u probavnom traktu. Tu se prerađuju bjelančevine, masti, ugljikohidrati. U jetri također nastaju žučne kiseline, bilirubin (nastaje razgradnjom hemoglobina i na taj način se može izlučiti iz tijela) i kolesterol. Osim toga, tu se skladište vitamini A, D, E i B12 te željezo. Iz toga je vrlo lako zaključiti koliko je zdrava jetra neophodna za normalno funkcioniranje organizma. 

 

U jetri se također neki lijekovi i toksini prevode u oblik u kojem se mogu izlučiti iz organizma, a predstavlja i glavno mjesto za neutralizaciju alkohola. Čak 90% unesenog alkohola se uz pomoć enzima alkohol-dehidrogenaze metabolizira. Pri tome je glavni problem u nastanku slobodnih radikala – kisikovih metabolita koji oštećuju stanice. Iz toga proizlazi činjenica da pretjerano konzumiranje alkoholnih pića, pogotovo kroz duže vrijeme ima poguban učinak na jetru.1

Bolesti jetre

Iako je jetra jedini interni organ koji ima sposobnost obnavljanja u potpunosti čak i kada oštećenje ponekad iznosi i više od 50%, bolesti jetre su vrlo česte i vrlo ozbiljne, a dio njih može se prevenirati promjenom navika i pravovremenom reakcijom. Simptomi su nažalost često općeniti i ljudi im ponekad ne pridaju neku veliku važnost, a među njih spadaju: umor, malaksalost, gubitak apetita, svrbež na koži i žutica. Same bolesti dijele se na upalne, neupalne, tumore i vaskularne.

Među najčešće uzročnike upalnih bolesti jetre spadaju virusi hepatitisa te Epstein-Barrov virus i citomegalovirus kao uzročnici mononukleoze. Hepatitis (inače termin za upalnu bolest jetre) predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Dok za hepatitis B postoji cjepivo, a za hepatitis C ne, zajednički im je faktor način prijenosa, a to je krvlju. Virus se prenosi i nezaštićenim spolnim kontaktom (hepatitis B) kao i s majke na dijete. I jedan i drugi virus uzrokuju akutnu upalu jetre te i jedan i drugi mogu prijeći u kroničnu upalu. Napredovanje bolesti može dovesti do ciroze jetre i pojave malignih oboljenja.

U neupalne bolesti jetre spadaju toksična oštećenja, masna jetra te ciroza jetre. Posebno se ističe masna jetra, a predstavlja naziv za nakupljanje triglicerida unutar stanice jetre i izaziva njezino blago povećanje. Nema nekih simptoma i najčešće se otkriva slučajno, krvnom slikom ili ultrazvukom trbušne šupljine. Masna jetra česta je kod alkoholičara, te kod metaboličkog sindroma.  Nažalost, metabolički sindrom predstavlja sve veći problem u današnjem društvu, a uključuje niz stanja povezanih s  poremećajima u metabolizmu – prekomjerna debljina, šećerna bolest, povišeni krvni tlak te povećane masnoće u krvi. 

Osim nužnih lijekova, kod ove vrste problema, ključno je razmišljati o svojoj prehrani i načinu života. Osnovne smjernice su zdrav način prehrane, bogat povrćem i voćem, izbjegavanje prerađene hrane s puno šećera i masnoća te ograničavanje unosa alkohola. Veliku stvar možemo učiniti za organizam ukoliko sjedilački način života barem par puta tjedno prekinemo nekom vrstom rekreacije, primjerene godinama.2

Silimarin - prirodni lijek

Kao pomoć jetri postoji čitav niz biljnih vrsta i sastojaka iz prirode koje pronalazimo u raznim preparatima. Tu se posebno ističe  silimarin, glavni sastojak ekstrakta sjemenki sikavice, koji štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja kao što su konzumacija alkohola, terapije lijekovima i bolesti te se smatra prirodnim lijekom za ublažavanje poremećaja funkcije jetre.

Silimarin se specifično veže na receptore smještene u membrani hepatocita te na taj način sprečava vezanje toksičnih tvari. Toksični slobodni radikali nastaju u fiziološkim procesima izmjene tvari. Silimarin kao hvatač slobodnih radikala sprečava oštećenje membrane hepatocita. Za učinkovitost u liječenju jetre vrlo je važan njegov utjecaj na aktivnost enzima koji sudjeluju u procesu sinteze proteina, čime se potiče sinteza proteina u ribosomima, ključna za obnavljanje strukturnih proteina i enzima uništenih djelovanjem toksina. Silimarin smanjuje stvaranje prostaglandina koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima. Također ima važnu ulogu u smanjivanju oksidacije glutationa, budući da veže suvišno željezo čija povišena koncentracija potiče procese koji mogu pogoršati oštećenje jetre kod pacijenata s kroničnim virusnim hepatitisom.

Na temelju obavljenih kliničkih studija može se izvesti zaključak da silimarin ublažava oštećenja jetre izazvana djelovanjem alkohola, raznih industrijskih kemijskih sredstava i psihofarmaceutika, te ubrzava normalizaciju narušene funkcije jetre.3

Artičoka

Uz sikavicu, još jedna, za jetru vrlo bitna biljka jest i artičoka. Artičoka je sredozemna biljka koju liječnici u  Europi još od 18. stoljeća pripisuju osobama s jetrenim problemima. Istraživanja su dokazala višestruku ljekovitost artičoke: zapažena je pojava širenja žučnih kanala, uz istodobno pojačano izlučivanje žuči, smanjenje mogućnosti zastoja protoka žuči kao i povoljno djelovanje na bolju prokrvljenost i regeneraciju tkiva jetre, te zadržavanje toksina u jetri.

Artičoka sadrži antioksidanse cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu, te u manjim količinama beta karoten, lutein i zeaksantin. Karakterističan spoj u listu artičoke je cinarin koji je sastojak fenolne kiseline za koji stručnjaci vjeruju da je izuzetno bitan za njezina ljekovita svojstva. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. Artičoku odlikuje i visok udio silimarina i inulina koje imaju zaštitan učinak na jetru.4

Još je jedna biljka pokazala vrlo jak hepatoprotektivan učinak. Radi se o maslini, posebno o fenolnom spoju oleuropeinu. U istraživanjima se pokazao preventivni, a naročito terapijski učinak kod bolesti jetre.5

Literatura:

1. Trefts E, Gannon M, Wasserman DH. The liver. Curr Biol. 2017;27(21):1147-1151.

2. Devarbhavi H. i sur. Global burden of liver disease: 2023 update. J Hepatol. 2023;79(2):516-537.

3. Gillessen A, Schmidt HHJ. Silymarin as Supportive Treatment in Liver Diseases: A Narrative Review. Adv Ther. 2020;37(4):1279-1301.

4. Sun CY. i sur. Mechanisms of Cynarine for treatment of non-alcoholic fatty liver disease based on the integration of network pharmacology, molecular docking and cell experiment. Hereditas. 2022;159(1):44.

5. Almatroodi SA. i sur. Antioxidant, anti-inflammatory and hepatoprotective effects of olive fruit pulp extract: in vivo and in vitro study. Journal of Taibah University for Science. 2020;14(1):1660-1670.