Početna Nedostatak željeza i anemija

Nedostatak željeza i anemija

<

Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije najčešći prehrambeni deficit jest željezo. Žene su pogođene nedostatkom željeza čak duplo više nego muškarci, a nedostatak je primjećen kod čak 40% trudnica. Simtpomi su opća slabost, malaksalost, bljedilo, lupanje srca, listanje noktiju...


Važnost željeza u organizmu

Kako bismo bolje razumijeli što predstavlja željezo u krvi, bitno je navesti par fizioloških činjenica. Eritoricti su crvene krvne stanice  koje nastaju u koštanoj srži. Stvaranje eritrocita se naziva eritropoeza i normalno je regulirana potrebama tkiva za kisikom. Iako su stanice, eritrociti nemaju jezgru, već ih samo sačinjava citoplazma i membrana. Konkavnog su oblika i crvene boje. Upravo ta crvena boja, koja dolazi od hemoglobina,  ono je  što daje boju krvi. Hemoglobin je protein, prisutan u eritrocitima. Sastoji se od 4 podjedinice od kojih svaka ima polipeptidni lanac i hem grupu. Hem grupe u svom središtu sadrže dvovalentni ion željeza koji reverzibilno veže kisik. Iz te vrlo specifične strukture proizlazi i osnovna funkcija hemoglobina – kisik se u plućima veže na željezo u hemoglobinu, cirkulacijom se odvodi do svih tkiva u organizmu, tamo se predaje stanicama. Staničnim disenjem nastaje ugljični dioksid koji se odvodi do pluća te se disanjem izbacuje iz organizma. Taj pojednostavljeni prikaz osnova je funkcioniranja našeg organizma. Iz ovog kratkog prikaza može se primjetiti koliko je željezo zaista bitno u našem organizmu. Rezervno željezo u organizmu pohranjuje se u jetri.

Potencijalno ugrožene skupine

Nedostatak željeza je posebno izraženo u određenim dobnim i spolnim skupinama, ali nažalost dosta ovisi i o socioekonomskom statusu.  Populacije posebno izložene nedostatku željeza jesu dojenčad, djeca i adolescenti, trudnice. Svaka od tih skupina ima posebnosti radi kojih su pod posebnom rizikom, a to su male zalihe željeza kod dojenčeta, kod djece i adolescenata brzi razvoj koji zahtjela puno kisika za vrlo aktivna tkiva, te kod trudnica naravno, radi velikog povećanja volumena krvi. Nedostatak željeza može se javiti i u bilo kojoj drugoj dobnoj i spolnoj skupini, npr. kod žena radi vrlo obilnih menstruacija, kod raznih bolesti, kod uzimanja nekih lijekova te vrlo često kod loše i neuravnotežene prehrane. Upravo ta loša prehrana, paraziti i bolesti čine velik problem u nerazvijenim zemljama te je u njima vrlo česta pojava anemije.

Anemija

Često se u svakodnevnom govoru miješa pojam nedostatka željeza s anemijom.  Nedostatak željeza, koji za najčešći uzrok ima lošu i neuravnoteženu prehranu, može dovesti do anemije. Anemija po definiciji predstavlja smanjenu količinu krvi u cirkulaciji, smanjeni broj eritrocita ili smanjenu količinu hemoglobina u eritocitima. Anemija, osim nedostatkom željeza, može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline, pa uz unos željeza uvijek treba voditi računa i o unosu tih vitamina. Ključno je paziti na prehranu, odnosno jesti dovoljno namirnica koje sadržavaju željezo.

Prehrana i unos željeza

Crveno krto meso najbolji je izvor željeza i željezo iz njega (tzv. hem željezo) najbolje se apsorbira. Osim mesa, tu su i namirnice kao što su jaja, posebno žumanjak, mahunarke, orašasti plodovi, žitarice. Iako se željezo iz biljne hrane i jaja (tzv. ne-hem željezo) daleko slabije apsorbira, vegetarijanci s primjereno raznolikom prehranom unose dovoljne količine. Kod unosa željeza važno je i s kojom se vrstom namirnica unosi. Naime, kofein iz kave, fitinska kiselina iz biljaka, oksalna kiselina u špinatu ometaju i smanjuju apsorpciju željeza. Također apsorpcija željeza se smanjuje i s istodobnim uzimanjem mlijeka i mliječnih proizvoda. Osim navedenih kombinacija namirnica, često korišteni antacidi (lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu) također smanjuju apsorpciju željeza.

Vitamin C

Kako bismo povećali apsorpciju željeza, preporuča se uzimanje dodatka vitamina C ili kombiniranje uz hranu bogatu vitaminom C. Glavni problem je što je taj hrana najčešće sezonskog karaktera, pa je u zimskim mjesecima često teško doći do nje. Ukoliko spadamo u rizičnu skupinu za nedostatak željeza, bilo da se loše hranimo ili postoji neki drugi razlog, na tržištu su dostupni dodaci prehrani koji sadrže željezo. Kod takvih preprata bitno je voditi računa o biološkoj dostupnosti. Organski oblici, najčešće aminokiselinski kelati, dobro su iskoristivi.