Početna Prehlade i gripe

Prehlade i gripe

Prehlade i gripe

Kako bismo očuvali naše zdravlje i zaštitili se od najčešće bezopasnih, ali i vrlo iscrpljujućih prehlada i gripa, od velike je važnosti pravilno se hraniti i po potrebi unositi određene nutrijente.


Prehlada

Prehlada je vrlo zarazna virusna upala jednog ili više organa gornjeg respiratornog sustava. Među najčešćim uzročnicima je rinovirus, s više od 100 serotipova dok su drugi uzročnici koronavirus, virus parainfluence, adenovirusi i drugi. Glavni izvori zaraze su najčešće djeca iz kolektiva (vrtići i škole) koja ju potom donose u obitelj. Većina prehlada se događa zimi i za postoji nekoliko razloga. Kada temperatura zraka naglo padne uslijed dolaska hladnijeg vremena, organizam troši energiju i usmjeren je za prilagodbu na novonastale klimatske uvijete te ima manje energije za pravi imunološki odgovor. Kada je vani hladno, često boravimo u zatvorenom prostoru gdje smo u bliskom kontaktu s puno ljudi uz često slabo prozračivanje prostorija.

Simptomi su najčešće hunjavica, začepljen nos, grlobolja, kašalj,  ponekad glavobolja, malaksalost te rijetko vrućica. Bolest je uglavnom blagog tijeka i traje do sedam dana. Inače zdrav odrastao čovjek prosječno preboli jednu do dvije prehlade godišnje dok kod djece ta brojka može biti i višestruko veća.

Gripa

Gripa je također zarazna virusna bolest, pojavljuje se u zimskim mjesecima, no za razliku od prehlade, popraćena je težim simptomima (vrućica, bolovi u mišićima, glavobolja te opća slabost organizma.) Uzročnik gripe je virus influence. Gripa može izazvati komplikacije kod kroničara ili osoba slabijeg općeg stanja organizma te se u takvim slučajevima preporuča i vakcinacija svake godine.

Kako bismo očuvali naše zdravlje i zaštitili se od najčešće bezopasnih, ali i vrlo iscrpljujućih prehlada i gripa te osigurali neometano djelovanje imunološkog sustava, uz obavezno dovoljno sna, što češći boravak na zraku i suncu te redovitu fizičku aktivnost, od izrazito velike važnosti je pravilno se hraniti, odnosno po potrebi unositi i dodatne količine određenih nutrijenata u organizam. U ljekarnama se mogu naći za tu svrhu različiti preparati sa sastojcima koji će potaknuti ili podići imunitet. Najčešći i najtraženiji sastojci u takvim proizvodima su beta-(1,3/1,6)-D-glukan, vitamin C, cink i sl.