Početna Imunitet i beta-glukan

Imunitet i beta-glukan

Zdrav i jak imunološki sistem je preduslov zdravlja. Prevencija je uvek bolji izbor od lečenja, a upravo tu možemo najviše sami delovati. Odbaciti štetne navike, posvetiti se zdravoj i uravnoteženoj ishrani, redovno se baviti fizičkom aktivnošću je osnova sveukupnog zdravlja.

Sa druge strane nekvalitetna ishrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunološkog sistema. Osim loše ishrane tu je niz negativnih stvari, koji ne pomažu našem zdravlju, a zbog užurbanog i modernog načina života ponekad teško izbeći, poput cigareta, alkohola i stresa.

 

Važan unos nutrijenata

Ono što možemo sami uraditi jeste pomoći našem organizmu unosom važnih nutrijenata za koje je dokazano da doprinose našem imunitetu, a čiji manjak i neravnoteža itekako utiču na naš imunitet, a time i na zdravlje. Na policama apoteka možemo pronaći različite proizvode koji su upravo te namene. Sastojci koji takvi proizvodi sadrže su najčešće kombinacije određenih vitamina, minerala i u poslednje vreme vrlo popularnog beta-glukana.

 

Beta-glukan

Beta-(1,3/1,6)-D-glukan dobija se ekstrakcijom iz ćelija gljivica,vrste Saccharomyces cerevisiae pa je u mnogobrojnim istraživanjima dokazan biološki uticaj na imunitet. Beta-(1,3/1,6)-D-glukani imaju sposobnost moduliranja imunološkog sistema, odnosno podstiču funkcionalnu aktivnost makrofaga, koji su vrsta leukocitnih ćelija čija je osnovna uloga čišćenje organizma od produkata metabolizma  i borba protiv stranih ćelija i njihovih toksičnih produkata, takođe aktiviraju antimikrobnu aktivnost neutrofila. Uticaj beta-(1,3/1,6)-D-glukana započinje vezanjem za specifični receptor na makrofagama, isti receptor se nalazi i na membranama neutrofila. Vezivanje beta-(1,3/1,6)-D-glukana za te receptore aktivira imunološki odgovor, odnosno podstiče fagocitozu (grčka reč phagein, što znači gutanje, hranjenje) i proizvodnju protivupalnih faktora odnosno otpuštanje citokina. Takođe je primećeno povećanje brzine kretanja imunoloških ćelija prema patogenima. Zbog toga beta-(1,3/1,6)-D-glukan u svojstvu imunomodulatora ubrzava oporavak, ali i višestrukim podizanjem imuniteta štiti i od potencijalnih infekcija.

Uzimanje proizvoda sa beta-(1,3/1,6)-D- glukanom preporučuje se kod svih vrsta infektivnih oboljenja, kod hroničnih upalnih procesa, alergija, mononukleoze, kao i svima onima koji žele da ojačaju svoj organizam i zaštitite ga. Izvanredni rezultati takođe su postignuti kod postoperativnog oporavka, gde se značajno smanjuje mogućnost infekcije. Nema nuspojava i siguran je za dugotrajnu upotrebu kao i korišćenje uz druge lekove.

Kod izbora beta-glukana, posebno je važno voditi računa da se radi o kvalitetnoj sirovini sa kontrolisanim analitičkim parametrima, jer oni značajno mogu uticati na delotvornost proizvoda. Najbolje je birati proverene proizvođače i sirovine, u čemu nam može pomoći i Novel food lista Evropske unije koja je odobrila svega nekoliko proizvođača beta-glukana.