Početna Stupasti jaglac

Stupasti jaglac

Stupasti jaglac (lat. Primula veris)

Jaglac je zasigurno prvi odabir među prirodnim ekspektoransima. Glavna komponenta koja djeluje kao ekspektorans su triterpenski saponini koji su sadržani većinom u njegovom korijenu.

 

Stupasti jaglac (lat. Primula veris) je biljka s višegodišnjim podankom, ima zlatnožute latice i listove koji su sastavljeni u rozetu. Obitava u gorskim područjima koja se protežu najvećim dijelom Europe te od istočne do male Azije. Samo cvjetovi i korijenje jaglaca imaju ljekovita svojstva. Cvjetovi sadrže u značajnijim količinama flavonoide i eterična ulja koja djeluju smirujuće na dišni sustav dok su saponini većinom u korijenu biljke. Korijenje se bere u ranu jesen, a cvjetovi zajedno sa čaškama u proljeće za vrijeme cvatnje. Važno je ubrane dijelove što prije osušiti i adekvatno spremiti u tame posude.

 

Iako se pripravci od jaglaca u narodnoj medicini koristi kao pomoć kod raznih zdravstvenih problema poput reumatskih mišićnih tegoba, neuralgičnih i ostalih glavobolja, izostanka menstruacije, zubobolje, gihta i slično, ipak, zbog njegove velike učinkovitosti, najčešća primjena jaglaca je u svojstvu ekspektoransa pri produktivnom kašlju gdje pokazuje svoja najbolja svojstva. 

Produktivni kašalj je kašalj koji je popraćen nakupljanjem sekreta te izbacivanjem bronhijalne sluzi. Za njegovo tretiranje potrebno je primijeniti sredstva koja će olakšati samo izbacivanje sluzi što se postiže upravo ekspektoransima. Jaglac je zasigurno prvi odabir među prirodnim ekspektoransima. Glavna komponenta koja djeluje kao ekspektorans su, već spomenuti, triterpenski saponini.

Djelovanje saponina iz jaglaca bazirano je na njihovoj površinskoj aktivnosti koja im omogućuje širenje iz ždrijela na okolnu sluznicu dišnog sustava te tako lokalno razrjeđuju bronhijalnu sluz. Iz tog razloga pripravci jaglaca najviše se koriste kod katara gornjih dišnih puteva, za olakšavanje iskašljavanja i razrjeđenje sekreta. Djelovanje saponina utječe i na pokretljivost cilijarnog epitela na kojem se nalaze malene resice koje olakšavaju izbacivanje sluzi iz dišnog sustava.

EMA. Assessment report on Primula veris L. and/or Primula elatior (L.) Hill, radix. 2012;113577.